WYSIWYG

Op internet zijn al veel zogenaamde WYSIWYG -What You See Is What You Get- tekstverwerkers te vinden. De meeste werken op het principe dat de gebruiker zelf een lettertype, lettergrootte, kleur en overige opmaak mag kiezen. Voor persoonlijke websites en brieven is dit geen punt, want wie heeft er nu een standaard lay-out nodig voor een brief aan zijn of haar oma? Voor bedrijven is het echter een doorn in het oog. Een bedrijf wil namelijk als eenheid naar buiten treden, niet alsof er een stel amateurs werkt.
Met mijn WYSIWYG tekstverwerker kan dit eindelijk. Het maakt een einde aan de wildgroei van editors die steeds maar meer en meer functies krijgen die alleen maar misbruikt worden of waarvan de gebruiker überhaupt niet wat ze doen. Het idee is simpel; laat één persoon een opmaaksjabloon opstellen en gebruik deze hierna voor iedere gebruiker. De gebruikers kunnen tekst per tekstvak invoeren en per tekstvak hier een opmaak aan toewijzen. Daarnaast kan het opmaaksjabloon ten alle tijden worden aangepast, waarna alle documenten die ermee gemaakt zijn óók aangepast zullen worden.
Tijdens het bewerken van de tekst is er steeds één alinea de actieve alinea. Door middel van toetscombinaties of door het klikken op het scherm kan de alinea omhoog en omlaag verplaatst worden of kan een andere alinea geselecteerd worden. Alinea’s invoegen en verwijderen gaat met hetzelfde gemak. Zodra de tekst in een alinea is ingevoerd, kan door te klikken op de opmaakknop het opmaakprofiel voor die alinea gekozen worden, zoals ‘koptekst 1’, ‘koptekst 2’, ‘platte tekst’, ‘citaat’, enzovoorts.