Forum Check-up Tool

Voor de tijd dat RSS en XML geaccepteerde standaarden werden om informatie van fora, weblogs en websites te distribueren was er al wel de noodzaak om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Eén oplossing was alle fora die je bezocht openen met je browser zodra je je computer opstartte en dan elke 10 minuten op de F5 knop te drukken. Een andere oplossing was de door mij gemaakte Forum Check-up Tool te installeren.
De Forum Check-up Tool was een klein programma’tje dat automatisch in de gaten hield wanneer er op een forum een nieuw bericht werd geplaatst. Als er een nieuw bericht was gevonden, werd dit aan de gebruiker gemeld door middel van een popup zoals MSN Messenger dat ook doet bij nieuw ontvangen berichten.
Forum Check-up Tool was zowel een oplossing voor gebruikers, als voor server en forumbeheerders. Voor de gebruikers was het gemakkelijke gebruik één van de grote voordelen. Voor serverbeheerders was het vooral het lagere dataverbruik dat interessant was. Het programma deed namelijk één maal per 10 minuten een aanvraag bij de server om na te gaan of er nieuwe berichten waren. Dit kostte slechts 90 bytes, tegen de 20 KB (exclusief het laden van plaatjes) dat een normaal bezoek van een gebruiker aan een forum kost. Voor forumbeheerders was het grote voordeel dat bezoekers vaker terugkwamen en dat men sneller op geplaatste berichten reageerde.
Het programma is in anderhalf jaar tijd door ruim 50.000 mensen gedownload, geïnstalleerd en gebruikt. Vooral het verspreiden van het programma in samenwerking met het reeds opgeheven YourForum heeft het gebruik een flinke boost gegeven.