COD-Tracker

Online multiplayer spellen zijn vaak leuk om te doen. Veel voor mensen is de lol er alleen snel vanaf als ze niet bij kunnen houden hóe ze spelen. Ook willen sommigen pochen met hoe goed ze wel niet zijn. Bij een aantal spellen, zoals America’s Army: Special Forces, worden deze gegevens automatisch bijgehouden. Voor het spel Call of Duty bestond deze mogelijkheid echter nog niet. Met COD-Tracker bracht ik hier verandering in.
COD-Tracker bestaat uit een website en een applicatie die mensen die Call of Duty speelden moesten installeren. Deze applicatie werd automatisch geactiveerd als je Call of Duty opstartte en stuurde dan vanzelf statistieken door van hoe het de speler verging. Installeren van het programma was simpel. Men downloadde het installatiebestand, opende het, klikte een aantal maal op Volgende, vulde zijn of haar login gegevens van de COD-Tracker website in (of registreerde zich) en COD-Tracker werd geactiveerd.
De statistieken die door COD-Tracker werden verzameld werden automatisch geupload naar de COD-Tracker website. Hier werd het verder verwerkt, werden bepaalde killratio’s uitgerekend en werd netjes weergegeven dat de speler online was. Andere spelers en belangstellenden konden al deze gegevens live opvragen en zo de vorderingen van hun vrienden bijhouden. Het was zelfs mogelijk om met één klik op een link rechtstreeks Call of Duty op te starten en naar dezelfde server te gaan als waar vrienden speelden. Ook was het mogelijk voor mensen om hun statistieken op een eigen avatar neer te zetten, om deze zo op elk forum aan mensen te kunnen tonen.
Met het uitkomen van Call of Duty 2 is het ontwikkelen van COD-Tracker stopgezet omdat er nog maar weinig animo voor de eerste versie was. Daarnaast was het door bugs in de Call of Duty 2 3D engine niet meer mogelijk om degelijke statistieken te verzamelen. COD-Tracker is 10 maanden online geweest en heeft in deze tijd rond de 18.000 mensen van statistieken voorzien. Daarnaast heeft de website in deze periode ruim 500.000 pageviews gehad wat neerkomt op ongeveer 1800 pageviews per dag. Een doorslaand succes dus.