Priki

Priki, een samentrekking tussen ‘proxy’ en ‘wiki’. Priki is een systeem waarbij er bij de sites die je bezoekt, automatisch woorden worden onderstreept. Ga je met je muis over die woorden heen, dan krijg je informatie over wat het woord precies inhoud.
Leuk en aardig, dat je met Priki snel de betekenis van woorden kunt achterhalen zal je denken. Maar dat is dan ook nog niet alles. Met Priki kan je ook heel snel van site naar site hoppen terwijl je specifiek naar een onderwerp zoekt. Zoek je bijvoorbeeld eerst op het woord ‘Nederland’ en je klikt dan op de onderstreepte woorden ‘Koningin Beatrix’, krijg je info te zien over Beatrix haar ambt. Klik je daarna op die pagina op het onderstreepte woord ‘geschiedenis’, krijg je netjes een overzichtje met de geschiedenis van het koningshuis.
Als je een pagina wilt openen, gaat Priki met een PHP script de betreffende pagina downloaden, zet tags bij relevante woorden en stuurt de aangepaste pagina naar de browser van de gebruiker. Een stuk Javascript code op de pagina veranderd alle links zodat ze gebruik maken van de Priki engine, onderstreept de woorden die bij de tags staan en zorgt voor de popup omschrijvingen van woorden. Klik je op een onderstreepte link, dan kom je gelijk op een nieuwe pagina die zowel de oude zoekwoorden als het net aangeklikte woord bevat. Zoeken door te surfen dus!