jsImageGrid

Sinds het begin der tijden is er weinig veranderd aan het begrip “fotoboek”. Vroeger plakte men foto’s in een echt boek, schreef er wat tekst bij om deze boeken daarna tot in het einde der tijden te laten verstoffen in een kast. Met de komst van de digitalisering is er niet veel veranderd. Foto’s worden geupload op een site, voorzien van commentaar en blijven daarna wachten tot iemand ze inkijkt. Zolang niemand het desbetreffende fotoboek opent, zal ook niemand de foto’s zien.
Hier heb ik verandering in willen brengen. Ik heb een “image grid” gemaakt waarin foto’s ingeladen kunnen worden, samen met commentaar en overige informatie. Door het intypen van zoekwoorden kan er gefilterd worden wat er op dat moment te zien is. Na het intypen van “rood” worden bijvoorbeeld alle foto’s die iets met de kleur rood te maken hebben getoond. Al typ je “bloem” krijg je alle bloemen te zien. Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk, “rode bloemen” laat alle foto’s van rode bloemen zien. Daarnaast kunnen ook nog filters geplaatst worden, om bijvoorbeeld alleen foto’s uit een bepaald jaar te tonen.
Na het intypen van steekwoorden of zelfs al enkele letters, wordt er op het scherm dynamisch een selectie gemaakt van alle foto’s die iets met deze woorden te maken hebben. Wat er niet mee te maken heeft, verdwijnt uit beeld, wat er wel mee te maken heeft schuift mooi op zijn plaats. Alles is mooi geanimeerd. Op deze manier kan je dus altijd precies de foto’s zien die je wilt zien en zijn fotoboeken niet meer zo statisch als vroeger, maar één dynamisch geheel.