JsForum

XmlHttp, tegenwoordig veel gebruikt. Een paar jaar geleden was dat wel anders. Veel websites hekelden om ook maar enige vorm van javascript te gebruiken omdat elke browser dat verschillende zou interpreteren. Niet dus. Om dat te bewijzen heb ik een begin gemaakt met een forum die totaal op javascript draaide. En wat bleek? Het werkt gewoon netjes in elke browser én je hebt veel minder code nodig dan bij een forum als phpBB, terwijl je toch alle functionaliteiten zo over kunt nemen.
Een voordeel van javascript boven gewoon PHP en HTML is dat je altijd gewoon de pagina kunt blijven zien. Als je een normaal forum hebt en je klikt op een link, moet álles opnieuw geladen worden en is je scherm de eerste paar seconden wit. Met JsForum krijg je gewoon netjes een schermpje waarin staat dat de pagina aan het laden is waardoor je niet teveel wordt afgeleid. Ook gaat het laden van pagina’s sneller omdat er niet elke keer opmaak en dergelijke gedownload hoeft te worden als je een nieuwe pagina opent, maar dat dat maar één keertje hoeft.
Een ander voordeel is bbcode. Normaal gesproken moet de server elk bericht dat binnenkomt opslaan in de database en zodra iemand die pagina opvraagt, de bbcode in HTML code omzetten. Omdat JsForum toch al op een programmeertaal draait, heb ik gelijk gezorgd dat javascript bbcode en smileys en dergelijke afhandelt. Dat scheelt niet alleen serverbelasting, maar het voorkomt ook dat je extra info zoals HTML tags en opmaakcodes heen en weer moet sturen om hetzelfde resultaat te krijgen.